1. Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica
Uvjeti za upis:
- Završena osnovna škola
- Navršenih 17 godina
- Liječničko uvjerenje o psiho-fizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova
Dokumenti potrebni za upis:
- Završna svjedodžba osnovne škole
- Osobna iskaznica
- Domovnica
- Rodni list
Kompetencije:
- Primijeniti pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora
- Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
- Odabirati živežne namirnice i čuvati ih na pravilan način
- Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
- Primjenjivati pravila zaštite na radu
Sadržaj programa – nastavne cjeline:
- Osnove higijene
- Ugostiteljska roba i oprema
- Osnove kuharstva
- Zaštita na radu
- Praktična nastava
2. Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju konobar/ica
Uvjeti za upis:
- završena osnovna škola,
- liječničko uvjerenje o sposobnosti za obavljanje jednostavnih poslova u zanimanju
konobara/ice - navršenih 18 godina života.
Dokumenti potrebni za upis:
- Završna svjedodžba osnovne škole
- Osobna iskaznica
- Domovnica
- Rodni list
Kompetencije:
- odabrati, koristiti i održavati ugostiteljsku robu i ugostiteljsku opremu,
- odabrati i pravilno postaviti stolne postave pri posluživanju,
- odabrati i pripremiti za posluživanje pića i napitke prema normativima,
- pospremiti pribor, opremu i prostor nakon korištenja,
- pomagati posluživati jelo i piće koristeći utvrđena pravila posluživanja u ugostiteljstvu
- komunicirati na primjeren način i primijeniti pravila poslovnog bontona,
- primijeniti pravila higijene, zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći
Sadržaj programa – nastavne cjeline:
- Osnove ugostiteljstva
- Osnove higijene
- Bonton i osnove poslovne komunikacije
- Osnove ugostiteljskog posluživanja
- Zaštita na radu
- Praktična nastava
3. Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju slastičar
Uvjeti za upis:
- završenu osnovnu školu
- 15 godina života
- sanitarnu knjižicu
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova slastičara.
Dokumenti potrebni za upis:
- Završna svjedodžba osnovne škole
- Osobna iskaznica
- Domovnica
- Rodni list
Kompetencije:
- Pripremiti osnovne namirnice i dodatke za pripremu slastica
- Održavati radni pribor, aparate i uređaje na pravilan način
- Pripremiti jednostavnije slastice
- Pomagati pri pripremi i gotovljenju složenijih slastica
- Čuvati namirnice na odgovarajući način
- Izvesti pripremne i pomoćne poslove u slastičarstvu na pravilan i stručan način
- Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora
- Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti osnovnu prvu pomoć, te koristiti potrebna zaštitna sredstva i opremu
Sadržaj programa – nastavne cjeline:
- Poznavanje robe u slastičarstvu
- Osnove higijene
- Uređaji, pribor i alati u slastičarnici
- Osnove slastičarstva
- Zaštita na radu
- Praktična nastava
4. Osposobljavanje za poslove sommeliera
Uvjeti za upis:
- minimalno završenu srednju školu
- 18 godina života
- sanitarnu knjižicu
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova sommeliera
Dokumenti potrebni za upis:
- Završna svjedodžba srednje škole
- Osobna iskaznica
- Domovnica
- Rodni list
Kompetencije:
- Koristiti alate, uređaje, opremu i pribor za pripremu i njegu vina;
- Provesti ispravno skladištenje i transport vina;
- Izvršiti kontrolu ispravnosti vina organoleptičkim metodama ispitivanja kvalitete;
- Provoditi njegu vina s ciljem sprječavanja bolesti i mana vina;
- Preporučiti vrstu vina uz određeno jelo;
- Provesti pravilno osnovne tehnike pripreme, prezentacije, otvaranja, dekantiranja i posluživanja vina;
- Primijeniti pravila poslovne komunikacije u skladu s poslovnim bontonom i etičkim kodeksom;
- Prepoznati izvore zagađenja, načine širenja bolesti i provesti mjere njihovog sprečavanja, te pravilnog zbrinjavanja otpadnih tvari;
- Primijeniti mjere i postupke rada na siguran način, te pravila održavanja osobne higijene, higijene uređaja i radnog prostora.
Sadržaj programa – nastavne cjeline:
- Osnove ugostiteljstva i sommelierstva
- Osnove proizvodnje i njege vina
- Osnove higijene
- Posluživanje i određivanje kvalitete vina
- Poslovna komunikacija i bonton
- Osnove stranog jezika u struci
- Zaštita na radu
- Praktična nastava