Programi

1. Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica

Uvjeti za upis:

  • Završena osnovna škola
  • Navršenih 17 godina
  • Liječničko uvjerenje o psiho-fizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova

Dokumenti potrebni za upis:

  • Završna svjedodžba osnovne škole
  • Osobna iskaznica
  • Domovnica
  • Rodni list

Kompetencije:

  • Primijeniti pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora
  • Koristiti i održavati kuhinjski pribor, aparate i uređaje na ispravan način
  • Odabirati živežne namirnice i čuvati ih na  pravilan način
  • Razlikovati i provesti tehnološke postupke gotovljenja jednostavnih jela
  • Primjenjivati pravila zaštite na radu

Sadržaj programa – nastavne cjeline:

  • Osnove higijene
  • Ugostiteljska roba i oprema
  • Osnove kuharstva
  • Zaštita na radu
  • Praktična nastava

 

2. Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju konobar/ica

Uvjeti za upis:

  •  završena osnovna škola,
  • liječničko uvjerenje o sposobnosti za obavljanje jednostavnih poslova u zanimanju
    konobara/ice
  • navršenih 18 godina života.

Dokumenti potrebni za upis:

  • Završna svjedodžba osnovne škole
  • Osobna iskaznica
  • Domovnica
  • Rodni list

Kompetencije:

  • odabrati, koristiti i održavati ugostiteljsku robu i ugostiteljsku opremu,
  • odabrati i pravilno postaviti stolne postave pri posluživanju,
  • odabrati i pripremiti za posluživanje pića i napitke prema normativima,
  • pospremiti pribor, opremu i prostor nakon korištenja,
  • pomagati posluživati jelo i piće koristeći utvrđena pravila posluživanja u ugostiteljstvu
  • komunicirati na primjeren način i primijeniti pravila poslovnog bontona,
  • primijeniti pravila higijene, zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći

Sadržaj programa – nastavne cjeline:

  • Osnove ugostiteljstva
  • Osnove higijene
  • Bonton i osnove poslovne komunikacije
  • Osnove ugostiteljskog posluživanja
  • Zaštita na radu
  • Praktična nastava

 

3. Osposobljavanje za jednostavne poslove u zanimanju slastičar

Uvjeti za upis:

  • završenu osnovnu školu
  • 15 godina života
  • sanitarnu knjižicu
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova slastičara.

Dokumenti potrebni za upis:

  • Završna svjedodžba osnovne škole
  • Osobna iskaznica
  • Domovnica
  • Rodni list

Kompetencije:

  • Pripremiti osnovne namirnice i dodatke za pripremu slastica
  • Održavati radni pribor, aparate i uređaje na pravilan način
  • Pripremiti jednostavnije slastice
  • Pomagati pri pripremi i gotovljenju složenijih slastica
  • Čuvati namirnice na odgovarajući način
  • Izvesti pripremne i pomoćne poslove u slastičarstvu na pravilan i stručan način
  • Primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostorija, uređaja i pribora
  • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti osnovnu prvu pomoć, te koristiti potrebna zaštitna sredstva i opremu

Sadržaj programa – nastavne cjeline:

  • Poznavanje robe u slastičarstvu
  • Osnove higijene
  • Uređaji, pribor i alati u slastičarnici
  • Osnove slastičarstva
  • Zaštita na radu
  • Praktična nastava

4. Osposobljavanje za poslove sommeliera

Uvjeti za upis:

  • minimalno završenu srednju školu
  • 18 godina života
  • sanitarnu knjižicu
  • liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova sommeliera

Dokumenti potrebni za upis:

  • Završna svjedodžba srednje škole
  • Osobna iskaznica
  • Domovnica
  • Rodni list

Kompetencije:

  • Koristiti alate, uređaje, opremu i pribor za pripremu i njegu vina;
  • Provesti ispravno skladištenje i transport vina;
  • Izvršiti kontrolu ispravnosti vina organoleptičkim metodama ispitivanja kvalitete;
  • Provoditi njegu vina s ciljem sprječavanja bolesti i mana vina;
  • Preporučiti vrstu vina uz određeno jelo;
  • Provesti pravilno osnovne tehnike pripreme, prezentacije, otvaranja, dekantiranja i posluživanja vina;
  • Primijeniti pravila poslovne komunikacije u skladu s poslovnim bontonom i etičkim kodeksom;
  • Prepoznati izvore zagađenja, načine širenja bolesti i provesti mjere njihovog sprečavanja, te pravilnog zbrinjavanja otpadnih tvari;
  • Primijeniti mjere i postupke rada na siguran način, te pravila održavanja osobne higijene, higijene uređaja i radnog prostora.

Sadržaj programa – nastavne cjeline:

  • Osnove ugostiteljstva i sommelierstva
  • Osnove proizvodnje i njege vina
  • Osnove higijene
  • Posluživanje i određivanje kvalitete vina
  • Poslovna komunikacija i bonton
  • Osnove stranog jezika u struci
  • Zaštita na radu
  • Praktična nastava